26 februari 2020

Afzuiginstallatie Gomarus Scholengemeenschap

Gomarus Scholengemeenschap heeft veilig en gezond werken hoog in het vaandel staan. De afzuiging in de machinale werkplaats en het timmerlokaal was niet op niveau, wij kregen de volgende vragen voor gelegd: Is het mogelijk om een stofzuigsysteem aan te leggen door de gehele afdeling? Wat te doen met de matige capaciteit van de bestaande afzuigunit voor de houtbewerkingsmachines? En wat te doen met het afval?

Hoogvacuüm stofzuigsysteem
Voor het stofzuigsysteem is gekozen voor een filterkast met een 26kW Becker vacuümpomp. Hier is een leidingnet op aangesloten met drie tracés, één in de machinale werkplaats en  twee in het timmerlokaal. In het timmerlokaal zijn diverse inschakelpunten geplaatst. Het geheel wordt aangestuurd door een centrale schakelkast.

Afzuiging machines
De bestaande afzuigunit had niet voldoende capaciteit en voldeed niet aan de hedendaagse norm (NEN-EN 16770). Na berekening van de capaciteit is hier een Riedex DM350 geïnstalleerd. Deze is net als het stofzuigsysteem op de zolder geplaatst. De Riedex DM350 wordt ook door de centrale schakelkast aangestuurd. In het bestaande leidingnet zijn elektrisch- pneumatische sluitkleppen geplaatst. Deze worden open gestuurd wanneer de machine wordt ingeschakeld. Voordelen hiervan zijn, altijd voldoende afzuigcapaciteit bij de machine die wordt gebruikt en doordat er meer kleppen dicht staan zakt het stroomverbruik van de afzuigunit.

Afvoer materiaal
De bestaande afzuigunit was voorzien van opvangzakken. Het wisselen van deze zakken kost veel tijd en is geen prettige klus, ook kost het veel geld om dit af te voeren met het restafval. In de nieuwe situatie komt al het stof van beide afzuigunits in de brikettenpers. Deze maakt ronde briketten van circa 50mm doorsnede. Het verwerkte afval is nu brandstof voor een houtkachel.

 

Waarom twee afzuigunits
Het is niet mogelijk om een stofzuigleidingnet te monteren op de Riedex DM350, deze heeft een relatief lage luchtsnelheid (circa 25 mtr/sec.) en een hoog afzuigvolume. Het hoogvacuüm stofzuigsysteem heeft daarin tegen een hoge luchtsnelheid en een laag volume.