Roots in houtbewerking

Van oudsher is de naam ‘Talen’ in Staphorst verbonden met houtbewerking. Momenteel zijn er nog een handvol bedrijven met de naam ‘Talen’ actief in deze sector, een houtzagerij, een stelenfabriek, meubelmakerij en houthandel. Talen Machines is opgericht in 1961 onder de naam ‘Talen Machinebouw en Constructie’. 

Oprichting

Berend Talen begon in 1961 een eigen bedrijf. In de beginjaren werden er reparaties en aanpassingen aan machines uitgevoerd. Ook werden er in die periode onderdelen gemaakt voor staalconstructies. Direct na oprichting in een klein huurpand aan de Meestersweg in Staphorst. In 1965 werd een eigen bedrijfspand gebouwd op 100 meter van het huidige pand: oosterparallelweg 31.  Dit pand is enkele keren uitgebreid in de loop van de jaren.

Steeds meer machines

In de jaren ’70 werden steeds meer gehandeld in hout- en metaalbewerkingsmachines. Eerst hoofdzakelijk gebruikte machines. Later ook nieuwe machines. Het aanbod qua merken bestond in die periode hoofdzakelijk uit Schneider, Kamro, SAC, DeWalt en Scheppach. Later kwam Robland daar bij. Er werden in die periode ook nog aanhangwagens geproduceerd, echter de handel in machines nam steeds meer de overhand. In latere jaren kwam er ook meer regionale bekendheid door – onder andere – de aanwezigheid op de bouwbeurs in Zuidlaren.

Jaren ’90

Na enkele jaren in dienst te zijn geweest wordt het bedrijf  in de jaren ’90 voortgezet door Klaas Talen. Er wordt dan meer focus gelegd op de houtbewerkingsmachines. Machines werden meer en meer geïmporteerd uit Duitsland en Italië. Merken als Putsch en Formula (later SCM Group) werden in die periode aan het aanbod toegevoegd. Samen met Robland vormen deze merken het hart van ons aanbod. Ook wordt er gestart met de verkoop van afzuiginstallaties.

Na de milleniumwisseling

In de jaren 2000 is de vraag naar machines toegenomen. Door de grote vraag naar machines is ons bedrijf gegroeid in zowel bedrijfsruimte als aantal medewerkers. Vanaf circa het jaar 2000 tot aan nu is het personeelsbestand gegroeid van circa 4 naar 14 personen. Hierdoor kunnen professionele ondersteuning bieden aan onze klanten naar huidige maatstaven. Onze monteurs zijn dagelijks onderweg voor het verlenen van service en onderhoud.

Klaar voor de toekomst

Met de laatste (grote) uitbreiding in 2017 zijn we op meerdere aspecten ‘klaar voor de toekomst’. De ruimte op machines te kunnen presenteren in de showroom is enorm vergroot. En ook de mogelijkheden qua opslag van voorraadmachines biedt de mogelijkheid om machines snel te kunnen leveren. Daarbij kunnen ook de gebruikte houtbewerkingsmachines ruimer worden opgesteld, zodat een beter bezichtiging mogelijk is.

Links
Historisch bedrijf
Opgericht in 1961 door Berend Talen.
Ruime ervaring
Als leverancier van houtbewerkingsmachines sinds de jaren '70.