31 mei 2023

LIGNA 2023: Terugblik en samenvatting noviteiten!

Na een lange periode van afwezigheid is de LIGNA terug! LIGNA 2023 vond plaats van 15 tot en met 19 mei. Ook deze editie zijn er veel noviteiten en was de beurs goed bezocht. Onderstaand geven wij u het laatste nieuws over de premium merken die wij in ons programma hebben.

De Ligna is dé wereldbeurs voor bewerkingsmachines, gereedschappen voor houtbewerking en gerelateerde producten zoals software, productie-automatisering en intern transport. Meer dan 1.300 standhouders zijn verdeeld over 114.000 vierkante meter standruimte. Meer dan 80.000 bezoekers zijn geteld over de gehele beursperiode van 5 dagen.

Casadei Busellato – Volop beweging!
Wat direct opvalt wanneer je de stand van Casadei Busellato ziet is dat er enorm veel ontwikkelingen zijn! Om met de Easy Jet CNC-nestingmachine te beginnen: Deze is voorzien van nieuwe software ‘Easy2Go CNC’ met deze nieuwe software is de machine super makkelijk aan te sturen (eventueel met touchscreen). Tevens is ook de mobiele console van de PC en het beeldscherm aanpast met een strakke belijning en handige bedieningsknoppen. Er staan drie kantenaanlijmmachines, de Flexa 607, Flexa 47XE en de Flexa 23. De Flexa 607 en 47 zijn voorzien van nieuw Smartcontrol 21.5” touchscreen met ‘Easy2Go Edge’ software. De Flexa23 is een compacte machine, leverbaar met onder andere voorfrezen en hoekafronding. De ‘Top Range’ standaard machines ook voorzien van Smartcontrol touchscreen, deze is 10” groot en heeft dezelfde interface als bijvoorbeeld de kantenaanlijmmachines en de opdeelzaagmachines. Een groot deel van deze machines staan binnenkort in onze showroom te Staphorst.

Stromab – Specialist in afkorten
Stromab – specialist in afkorten – presenteerde drie innovaties op de LIGNA. Als eerste de MV520 een 5-assig bewerkingscentrum voor het fabriceren van prefab wanden en daken. Deze machine is voorzien van automatisch invoer- en uitvoersysteem. De freesmotor is voorzien van 520mm zaagblad die 360 graden kan roteren. De zaagmogelijkheden zijn onbeperkt en je kan meerdere hoeken zagen op dezelfde zijde, dit zowel in enkel als dubbel verstek. Daarnaast is de freesmotor voorzien van een frees voor het maken van kepen in bijvoorbeeld liggers van wanden. Met deze oplossing worden fouten tijdens de montage geminimaliseerd en versneld dit het montage proces. Ten tweede is er een nieuwe afkortzaagmachine uit de ‘US-serie’ ontwikkeld. De US.10 is een compacte afkortzaagmachine van hoogwaardige kwaliteit met een vast nulpunt. Hierdoor is de koppeling met een lengte aanslag eenvoudig en ook onder hoeken maatvast. Hiermee komen we direct op de derde noviteit: De StromabStop, dit een een nieuw automatisch lengtemeetsyteem die toepasbaar is op vele machines, zoals de US-serie en de TR-serie. Met een super eenvoudige bediening via het 7” touchscreen is deze makkelijk, en op ooghoogte in te stellen! Ook deze is binnenkort te zien in onze showroom, voor meer info bel of kom gerust langs.

SCM – ontwikkelingen in gehele range machines
Bij SCM zijn ontwikkeling in de gehele range te zien. Zo is paradepaardje uit de me-serie, de me35 voorzien van 10” touchscreen bediening (eye-S) en is het optioneel om diverse units in of uit te schakelen vanaf het bedieningspaneel. De machine is voorzien van Maestro software waarmee eenvoudig alle meldingen en instelling worden weergegeven. Daarnaast werden er drie CNC-machines uit de startech lijn gepresenteerd: De startech cn plus, startech cn v als cnc-boormachines en de startech cn k als compacte portaal freesmachine. De startech cn v en de startech cn k zijn binnenkort werkend in onze showroom te zien. De startech cn v is een verticale cnc-boormachine voor horizontale en verticale boringen met een groefzaag in x-richting. Voorzien van 10” touchscreen met SCM Maestro software. De startech cn k is een compacte portaalfreesmachine in een veiligheidscabine. Deze machine is ideaal voor kleine freeswerkzaamheden in bijvoorbeeld de modelbouw of het onderwijs.

Putsch Meniconi – verticale platenzaagmachines
Putsch Meniconi de specialist en producent van verticale platenzaagmachines heeft kleine verbeteringen en een aantal nieuwe opties doorgevoerd. Zo is het mogelijk om de machine voorzien van touchscreen met optimalisatie software en labelprinter op de bedieningsconsole. Op de LIGNA werden de SVP 133 en SVP145 gepresenteerd, deze beide machines staan ook in onze showroom. Al 25 jaar zijn wij trotse importeur van de Putsch, deze nauwe samenwerking werd met een handdruk nogmaals bekrachtigd, op naar de komende 25 jaar!

Essetre – Techno- serie
Essetre presenteerde op de LIGNA de Techno Fast (black edition). De Techno Fast is: Het snelste, meest veelzijdige en compacte 5-assige bewerkingscentrum voor de houtconstructie bouw! Met een capaciteit van 620mm in hoogte en 300mm is deze machine breed inzetbaar. Daarnaast is de Techno Fast onder andere voorzien van automatisch laden en lossen, 5-assige freesmotor, magazijn met 11 posities en Essetre-software met 3D weergave van de te bewerken onderdelen. Essetre zet vol in op de Techno-serie met onder andere de Techno Saw, Techno One en de Techno Multiwall.

Riedex – specialist in afzuiging
Al vele jaren werken wij nauw samen met Riedex op het gebied van afzuiginstallaties. Op deze toonaangevende beurs waren de specialisten uit Ried uiteraard aanwezig! Nadat op de vorige editie (2019) de DM-serie werd gepresenteerd kunnen wij tijdens deze beurs gerust zeggen dat deze serie afzuigunits toonaangevend is in de markt! Doorlopend leveren en installeren we deze serie afzuigunits. Naast de buitenopstellingen uit de MD en CDF-serie. Op de LIGNA was de DM160 te zien, deze is unit is geschikt voor 1 of 2 machines in een compacte werkplaats.

Robland – Solide machines
De Belgische fabrikant van houtbewerkingsmachines Robland had een uitgebreid aantal machines gepresenteerd. Met onder andere de nieuwe vlakvandiktebank: De SD510, deze machine is voorzien van een compleet nieuw design met strakke belijning. Binnenkort ook in onze showroom! Daarnaast is er een zware zaag- freescombinatie gepresenteerd, de TZ-400-M en een gestuurde tafelfreesmachine met bovenbediening (T 120-X2). Door de jaren lange ervaring, het gebruik maken van bewezen componenten, innovatief te zijn met de ontwikkeling en productie zijn deze machines interessant geprijsd.

Kaeser – Topsegment compressoren
Kaeser Compressoren was te zien in Hal 15 met de nieuwe I.Comp compressoren (I.Comp 8 en I.Comp 9), deze machines zijn ruimte besparend en zeer efficiënt in gebruik. De I.Comp serie levert naar de gevraagde persluchtbehoefte door continue het motorvermogen te regelen. Dit unieke zuigercompressorstation is leverbaar optioneel leverbaar met koeldroger. Met een dB van 66 is deze enorm stil en dankzij de olievrije compressie laag in onderhoudskosten. Naast de I.Comp serie is Sigma Air Manager (SAM4.0) gepresenteerd. Dit industrie 4.0 persluchtmanagementsysteem coördineert de aansturing van verschillende compressoren en stuurt meldingen uit waar nodig. Met deze SAM4.0 worden compressoren optimaal ingeregeld om de compressoren zeer effectief te laten draaien. Daarnaast is er eenvoudig overzicht in alle data.